A Család Nemzetközi Napja – május 15.

Éppen 20 évvel ezelőtt döntött úgy az ENSZ Közgyűlése, hogy május 15-ét a Család Nemzetközi Napjává nyilvánítja. A kerek évforduló alkalmából ma világszerte a családok fontosságára hívják fel a figyelmet, a családra, a társadalmi és gazdasági fejlődés egyik legfontosabb mozgatórugójára. A világnap ráirányítja a figyelmet a családok sokszínűségére, a család hagyományos európai értelmezése kiterjesztésének szükségességére is. 2014-ben Magyarországon ez különösen fontos alkalom arra, hogy emlékeztessük magunkat arra, a család nem a kirekesztő kormánypolitika definíciójától függ, hanem alapvető emberi jogok fűződnek hozzá. Kívánjuk, hogy a következő kerek évfordulón legyenek jobb helyezetben a magyar családok, merjenek ismét gyermeket vállalni és többé ne kényszerüljenek elszakadni egymástól azért, mert munkát és megfelelő oktatást csak határainkon kívül lehet találni.

Európában ezt az évet a családokkal kapcsolatos egyik legfontosabb témakör, a munka és a család közötti egyensúly megteremtésének szenteljük. Bár a 2014-es évet ez EU nem nyilvánította hivatalos
Európai Évvé, az intézmények, az európai politikusok és a civil szervezetek is napirenden tartják a témát. A Család Nemzetközi Napja kiváló alkalmat nyújt arra, hogy kiemelten foglalkozzunk a családok problémáival, ezen belül elsősorban a gyerekek és szülők, nagyszülők helyzetével.

Az ENSZ főtitkára ünnepi üzenetében hangsúlyozza a fontos családok szerepét a közjót szolgáló nemzedékek felnevelésében. Hangsúlyozza azt is, a család annak formájától, méretétől függetlenül érték, a család ünneplése közben fel kell hívni a figyelmet az emberi jogok, a szegénység csökkentése, a nemek közötti egyenlőség és a fenntartható jövő fontosságára is. Felhívja a figyelmet arra is, hogy mennyire fontos a társadalom e kicsi, de fontos építőelemének támogatása.

Az elmúlt évek gazdasági válsága erősen sújtotta a családokat, a szakemberek szerint leginkább a nőket és gyerekeket. A Eurofound nemrégiben közzétett tanulmánya ezt a helyzetet elemzi, ám sajnos csak angol nyelven olvasható. Tudjuk, Magyarország azon országok közé tartozik, ahol még most is egyre jobban romlik a családok helyzete. Többszázezer magyar csak külföldön talált magának munkát illetve gyermekei számára az elmúlt 2-3 éve oktatási változásai miatt nincs felelősséggel választható iskola. Terjed a gyermekszegénység, egyre több gyermek éhezik, a gyerekekkel foglalkozó szakemberek egyre nehezebb körülmények között dolgoznak, az iskolák működése napi szinten veszélyben van és Európában egyedüliként nálunk nőtt a hosszú munkanélküli létre ítélt korai iskolaelhagyó gyerekek aránya. Kevés dolognak tudnak ma a családok feltétel nőlkül örülni az ünnepnap alkalmából. Használjuk hát arra, hogy minél több döntéshozó figyelmlét hívjuk fel a hazai helyzet tarthatatlanságára és általában a család, a szülők, nagyszülők és gyerekek jogaira.

A világnap alkalmából a Tudor Rose kiadó digitális formában ingyenesen hozzáférhető, szintén angol nyelvű, tanulmánykötetet jelentetett meg. Ebből számos Európán kívüli ország helyzetével, problémáival is megismerkedhetünk.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s