A digitális bennszülöttek és az ő digitális bevándorló szüleik/tanáraik

hazifeladat3013. március 2-án délután a Digitális Nemzedék konferencia keretében

két olyan workshopot is tartottunk az Osztályfőnökök Országos Szakmai Egyesületével közösen, amelyek a digitális világban a diák-szülő-tanár háromszögről szólnak majd. Ezért is nagyon aktuális Marc Prensky 2001-ben, évekkel a Facebook és társai megjelenése előtt írt, ám ma is frissnek számító kétrészes írása a digitális bennszülöttekről. Azokat nevezzük így, akik már a digitális korban születtek, egész életükben használtak számítógépet. Velük ellentétben a szülők és tanárok legnagyobb része digitális bevándorló, akik életük egy későbbi szakaszában kezdték használni az informatikai eszközöket.
Prensky állítja, a mai oktatási rendszer nem alkalmas a digitális bennszülöttek oktatására, mind a tartalom, mind a módszerek tekintetében változásra van szükség – otthon és az iskolában egyaránt. A cikk első részét ezen a linken olvashatják angolul:
http://www.marcprensky.com/writing/prensky%20-%20digital%20natives,%20digital%20immigrants%20-%20part1.pdf

A cikk második részében agykutatási és egyéb tudományos bizonyítékokat mutat be, amelyek alapján kijelenthető, a digitális bennszülöttek egészen eltérő módon tanulnak, mint mi, a szülők korosztálya. A bizonyítékok megnyugtatóak is, bár ez az újfajta tanulás eredményes, bár sokan nem látják még ma, hogyan is állnak össze a töredékek egységes egésszé gyermekeink fejében. Ezt, a második részt itt olvashatják: http://www.marcprensky.com/writing/Prensky%20-%20Digital%20Natives,%20Digital%20Immigrants%20-%20Part2.pdf

Bővebb információk a Digitális Nemzedék konderenciáról a digitalisnemzedek.hu weboldalon

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s