A droghasználó fiatal is bízhat az orvosi titoktartásban

Az Európai Szülők Magyarországi Egyesülete nagy örömmel szerzett tudomást arról, hogy július elején az országos tisztifőorvos körlevélben utasította a Társaság a Szabadságjogokért kérésére a mentőszervezetek, valamint a kórházak vezetőségét, hogy ne jelentsék a kábítószeres eseteket a rendőrségnek, mert ez jogsértő és káros (ez alól csak az jelenthet kivételt, ha a páciens nyolc napon túl gyógyuló sérülést szenvedett, ami feltehetőleg bűncselekmény következménye).

A TASZ egyebek mellett arra hivatkozott, hogy az orvosi titoktartás az egyik legfontosabb betegjog, és a szervezet egyébként azért fordult a tisztifőorvoshoz, mert egy 16 éves droghasználó fiú ellátása során értesítették a rendőrséget.

Egyesületünk mély szomorúsággal vette tudomásul a magyar jogrend változását, amely a drogfogyasztás egyedi eseteit is kriminalizálni kívánja. Véleményünk szerint ez különösen a kiskorú és fiatalkorú, tehát 18 év alatti drogfogyasztók esetében igen káros.

Az egészségügyi intézmények kötelessége a titoktartási előírások betartása. Nagyon fontos, hogy valamennyi, esetleg egészséget, sőt életet veszélyeztető állapotban lévő fiatal megfelelő orvosi ellátáshoz jusson, a szükséges orvosi segítség igénybevételét ne akadályozza a rendőrségi feljelentéstől való félelem.

Annak, hogy a szülő értesül-e gyermeke egészségi állapotáról, nincs köze a rendőrségi eljáráshoz. A rendőrségtől nyilván megfelelő orvos-szakmai információk egyébként sem szerezhetőek. Az egészségügyi törvény előírásai viszont az egészségügyi dolgozókat kötelezik arra, hogy a szülőt az egészségügyi intézmény tájékoztassa (kivéve, ha a 16 év feletti fiatal előzetesen írásban korlátozta, hogy egyik vagy mindkét szülőjét tájékoztassák, ám ebben az esetben is meg kell jelölnie felelős felnőttet).

Egyesületünk tehát nagyon örül a tisztiorvosi intézkedésnek és úgy gondolja, ennek semmi köze nincs ahhoz, értesül-e a szülő egy ilyen sajnálatos eseményről, viszont jelentősen csökkenti a fiatalok bűnözővé válásának esélyeit, ha nem indul ellenük rendőrségi eljárás, ha az orvosba vetett bizalom nem eredményezhet börtönbüntetést. A megfelelő egészségügyi ellátás a család közreműködésével az egyetlen, ami megakadályozhatja egy alkalmi drogfogyasztó drogbeteggé válását.

(Ez a nyilatkozat azért született, mert a Magyar Nemzet megkereste egyesületünket és álláspontunkat kérte, mivel szerintünk így „ előfordulhatnak olyan esetek, hogy a szülők egyáltalán nem értesülnek arról, hogy gyermekük droghasználat miatt került egészségügyi intézménybe”. Véleményünk a lapban soha nem jelent meg.)

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s