Adj egy könyvet egy gyerek kezébe!

bookgivingday_2014Az Európai Szülők Egyesülete és tagszervezetei csatakoztak az „International Book Giving Day” kezdeményezéshez. Az ESZME a magyar akciónak az Adj egy könyvet egy gyerek kezébe’ nevet adta. A kezdeményezés célja, hogy minden év február 14-én minél több gyerek kezébe adjanak a szülők, az olvasást fontosnak tartó felnőttek egy könyvet, legyen az új, használt vagy könyvtárból kikölcsönzött. Az EPA az ünnep apropóján szeretné összegyűjteni azoknak a könyveknek a listáját, amelyeket az európai szülők olvasásra érdemesnek tartanak. Így készült egy könyvespolc a Goodreads könyves közösségi oldalon, ahová mindenki felrakhatja az általa ajánlott könyvet vagy könyveket.

A nemzetközi kezdeményezés célja, hogy minél több gyereknek biztosítsa, hogy könyvet vehessen a kezébe, illetve hogy népszerűsítse az olvasást. A friss PISA eredmények és más kutatási adatok is bizonyítják, hogy egyre kevesebb gyereknek mesélnek rendszeresen, egyre kevesebb az olyan gyerek, aki legalább egy könyvet minden évben elolvas. Minden felelős szülő érzi, hogy valamit tenni kell. Február 14-én komoly nyomás nehezedik ránk, szülőkre is, hogy megadjuk magunkat a Valentin-nap csábításának és valamit adjunk szeretteinknek. Az EPA üzenete, hogy az ajándék legyen könyv, sokkal értékesebb és ’szülőibb’ ajándék, mint a csokoládé vagy a műanyag szívecskék.

Az ESZME is kér minden szülőt, hogy ünnepeljen velünk február 14-én, csatlakozzon az Adj egy könyvet egy gyerek kezébe! kezdeményezéshez. Segíteni is szeretnénk a szülőket a megfelelő könyv kiválasztásában. Ezért kérjük, ossza meg velünk, milyen könyveket ajánlana más szülők figyelmébe. Ezt megteheti itt, a weboldalon vagy az EPA blogjában kommentként, de megírhatja nekünk az ESZMEFacebook oldalán vagy az EPA Twitter hírfolyamára. Azoknak, akik regisztrálták magukat a Goodreads oldalán, hozzáférhető a könyvespolc. Mindenkit kérünk, hogy a könyv szerzőjét és pontos címét írja meg bármilyen nyelven, de ha a kötet ISBN számát is hozzáteszi, azzal könnyebbé teszi a munkánkat.

A kezdeményezők háromféle módon ajánlják megünnepelni az Adj egy könyvet egy gyerek kezébe! napot. 1. Ajándékozzunk meg egy barátot vagy családtagot. 2. ’Felejtsünk’ egy könyvet olyan helyen, ahol megfordulnak gyerekek, például orvosi rendelőben, óvodák előterében. 3. Adományozzunk jó állapotú használt könyvet egy óvodának, iskolának, könyvtárnak, gyermekjóléti intézménynek vagy akár olyan jótékonysági intézménynek, amely felvállalja a könyvek eljuttatását gyerekekhez.

Az Adj egy könyvet egy gyerek kezébe! nap ma már nemzetközi ünnep. 2013-ban Ausztráliában, Kanadában, Dél-Afrikában, Franciaországban, Indiában, Írországban, Japánban, Új-Zélandon, Szingapúrban, a Fülöp-szigeteken, Törökországban, az Egyesült Királyságban, az Amerikai Egyesült Államokban, Németországban, Nigériában, Nicaraguában, Brazíliában, Egyiptomban, Lengyelországban, Görögországban, Portugáliában, Mexikóban, Macedóniában, Malawiban, Magyarországon, Malaysiában, Izraelben, Dániában, Thaiföldön, Indonéziában, Jordániában, Kínában, Puerto Ricoban és Bulgáriában ünnepelték meg.

Az 2014-es ünnep logóját Priya Kuriyan tervezte

További információkat is talál az International Book Giving Day weboldalán.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s