Az EPA nyilatkozata az ENSZ Gyermekjogi Egyezmény elfogadásának 25. évfordulójára

November 20-én ünnepeljük az ENSZ Gyermekjogi Egyezménye elfogadásának 25. évfordulóját. Az ENSZ Közgyűlése által elfogadott Egyezmény a világ legszélesebb körben ratifikált emberi jogi egyezményévé vált. Az Egyezmény nem csak a gyermekek jogait tartalmazza – egyben felelőssé téve a részes államokat a jogok védelméért -, de a szülők alapvető jogait, kötelezettségeit és felelősségét is. Az Európai Szülők Egyesülete (EPA) – amelynek magyar tagja az Európai Szülők Magyaroszági Egyesülete – az elmúlt évtizedekben azért dolgozott, hogy segítse a szülőket ebben, hogy felhívja a döntéshozók és más érintett csoportok figyelmét arra, a szülőknek e kötelezettségek teljesítéséhez segítségre van szüksége. Rendszeresen megszólaltatjuk a felelős szülők hangját a gyerekekről szóló és jogaikkal összefüggő diskurzusokban.

A 25. évforduló megfelelő alkalom arra, hogy számba vegyük, mit végeztünk az elmúlt negyed században, de arra is, hogy ráirányítsuk a figyelmet az előttünk álló kihívások közül néhányra. A Szegénységellenes Európai Platform rendezvénye épp az évforduló napján Brüsszelben alkalmat adott az egyik legsúlyosabb probléma középpontba állítására: a gyermekszegénység Európa-szerte (és a világon mindenhol) gyermekek tömegeit veszélyezteti. A helyzet hazánkban az elmúlt 3-4 évben ezen a területen drasztikusan romlott. Egy másik brüsszeli esemény, szintén az évfordulóra időzítve, a SIRIUS Hálózat ’Making Schools Matter for All’ (Legyen az iskola mindenkinek fontos) konferenciája egy másik, a szülőknek és szakembereknek fejtörést okozó témára fókuszál: arra, hogy a korszerűtlen oktatási rendszereknek gyökeresen meg kell változnia, valamint arra, hogy a nem-formális és informális tanaulás jelentősen felértékelődött. A szülők Európa-szerte tisztában vannak azzal, meg kell változtatni mindennapi gyakorlatunkat és beállítottságunkat, hogy biztosítsuk gyermekeink hosszú, boldog életét. Ehhez nem csak az egészségügyi ellátás rendszerének fejlesztése szükséges, hanem egy olyan gazdaságszerkezet is, amely lehetővé teszi a fenntarthatóságot. Az Európai Unió közelmúltban indult kiemelt kezdeményezései olyan területekre is kiemelt hangsúlyt helyeznek, mint akoragyermekkori ellátás és fejlesztés, a digitális kor kihívásai és az, hogy be kell ruháznunk a gyermekekbe a jövő érdekében.

Ban Ki-moon, az ENSZ főtitkára az évfordulóra kiadott üzenetében hangsúlyozza: „Miközben az Egyezményben foglalt jogok védelméért az államoké a hivatalos felelősség, mindannyiunknak közös felelőssége van abban, hogy támogassuk és megvédjük e jogokat.” A szülőknek különösen fontos feladata van a jogvédelemben, ám nagy többségüknek ehhez, ahhoz hogy a lehető legjobb szülők lehessenek, segítség kell. Ezt a segítséget – elméletben – szintén biztosítani rendeli az Egyezmény, beleértve a pénzügyi segítséget, valamint azt, hogy olyan intézményhálózat álljon rendelkezésre, amely igény szerint kiegészíti a szülők nevelő tevékenyégét. Ugyanakkor jelenti azt is, hogy szakmai és képzésbeli segítséget kapunk, továbbá olyan jogi környezetet, amely segíti a munka és a családi élet összeegyeztethetőségét. Ugyanakkor éppen a legveszélyeztetettebb gyermekek szülei, akik maguk is általában sérülékeny helyzetben vannak, kapják a legkevesebb segítséget, ők azok, akik a legkevésbé vívják ki a beleszólás lehetőségét és gyakran ők tudják a legkevesebbet a jó-szülőségről

November 20. korábban a Gyermekek Világnapja volt, a gyermekek közötti barátság és egyetértés ünnepe. Ma már annak a tevékenységnek az elismerését is hangsúlyozzuk, amelyet a gyermekeik jogai és a világ gyermekeinek jóléte érdekében végeznek.

25 évvel ezelőtt a világ ígéretet tett a gyerekeknek – írja az ENSZ weboldala -, hogy megtesz mindent, ami csak erejéből telik, hogy megvédje és megismertesse jogaikat, hogy éljenek és fejlődjenek, hogy tanuljanak és növekedjenek, hogy meghallják a hangjukat, és hogy kihozhassák magukból a legtöbbet. Bár sok mindent sikerült elérni, rengeteg gyerek rosszabb helyzetben van, mint valaha. A már korábban ismert kihívásokhoz újabbak csatlakoztak, amelyek miatt a gyerekek jogai és fejlődésük veszélyben vannak. Ezen kihívások legyőzéséhez és ahhoz, hogy a legnehezebben elérhető gyerekekhez is elérjünk, új módon kell gondolkodnunk és cselekednünk – felnőtteknek és gyermekeknek egyaránt. Sok mindent ünnepelhetünk, amikor az Egyezmény 25. évfordulójáról emlékezünk meg, a gyermekhalandóság csökkenésétől a beiskolázottság szintjének növekedéséig világszinten, de ez a történelmi jelentőségű mérföldkő egyben sürgős figyelmeztetést is kell hordozzon, hiszen még sok tennivaló maradt. Túlságosan sok gyermek nem élvezheti jogszabály adta jogait ugyanannyira, mint mások.

Az Egyezmény 25. évfordulójának ünneplésekor az EPA elnökeként arra kérek minden szülőt, gondolják végig, hogy mit tettek saját gyermekeik jogainak védelméért, vessenek számot, miben van szükségük segítségre és támogatásra ehhez, követeljék e segítséget, de tekintsenek szövetségesként szülőtársaikra és azokra a szakemberekre, akiknek kezeire gyermekeiket bízzák, a gyermek mindenek felett álló érdekei védelmében.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s