Az Európai Szülők Egyesülete (EPA) kommentárja a magyar oktatáspolitika közelmúltbeli fejleményeiről

2013. március 3.epa_logo_2

2013. február 27-én az EPA elnökségének tagjai és titkársága megbeszélést tartott Budapesten, amelyen európai témákról éppúgy szó esett, mint a magyar közoktatási rendszer közelmúltbeli változásairól.

“Alkalmunk nyílt szélesebb körű információkat szereznünk a magyar oktatási rendszer jelenlegi változásairól, mint amennyit eddig magyar tagszervezetünktől kaptunk. A PDSZ elnökével folytatott megbeszélés után aggodalmunknak adunk hangot a tanárok és a szülők által egyaránt problémásnak ítélt ügyekben.” mondta Johannes Theiner, az EPA elnöke.

“Teljes mértékben támogatom a magyar EPA-tag, az ESZME február 20-i nyilatkozatát” folytatta. A nyilatkozat nagyrészt a 2013 szeptemberében bevezetésre kerülő erkölcstan oktatással kapcsolatos.

Az EPA fő paradigmája alapján elvárja, hogy a szülők, mint “az elsődleges nevelők” jogát tiszteletben tartsák, akik önállóan dönthetnek gyermekeik oktatásáról. Minden vonatkozó kutatás igazolja a szülők alapvető hatását gyermekeik iskolai eredményeire. Ez az iskolai oktatás legrelevánsabb kiegészítőivé teszi a szülőket. Ezért az EPA elvárja, hogy minden szülőt egyenlő partnernek tekintsenek a tanárok. Ezen túlmenően az EPA elvárja, hogy a szülői képviseletet ismerjék el a szülők legitim hangjaként az iskolavezetéssel és a kormányzattal való kommunikáció szintjén is.

“Az állampolgári képzésre kiemelt figyelmet kell fordítanunk. 2013-at a “Polgárok Európai Évé”-nek is nyilvánították” mutat rá az EPA elnöke. Ez nem egy olyan tantárgy, amelyről előadásokat kell hallgatni, hanem olyan lecke, amelyet tapasztalatszerzés útján lehet megtanulni. Az oktatás során alapként kell kezelni az emberi jogok és a gyermekek jogai tiszteletben tartását, az egyéni szabadságot, a diákok, a tanárok és a szülők érdekeit

Amikor egy tagországban bármilyen oktatási reformot terveznek, figyelembe kell venni az Európai Bizottság és az Európai Parlament ajánlásait. Ezen túlmenően az EPA elvárja, hogy valamennyi “iskolai partnert” vonjanak be az oktatáspolitikai döntéshozatalba, hogy a különböző nézőpontokból, szakmai ismeretekből és tapasztalatokból előnyt lehessen kovácsolni. Az ESZME, ahogy az EPA valamennyi tagja, elfogadta az egységes Európa gondolatát. Ez megköveteli a transznacionális perspektívát a történelem és állampolgári ismeretek oktatásában. Az EU élethosszig tartó tanulással kapcsolatos megközelítése szerint minden tanulási folyamat elsődleges célja a kulcskompetenciák és transzverzális készségek elsajátítása kell legyen. Ez a fajta holisztikus megközelítés elismeri a különböző tanulási utakat és túlmutat az információ reprodukálásán.

A központosított rendszerek nem felelnek meg az EU szubszidiaritási alapelvének. E szerint helyi szinten kell a döntéseket meghozni, bevonva az oktatás valamennyi szereplőjét, követve a közös elveket és politikákat.

“Reméljük, hogy magyar tagszervezetünknek, az ESZME-nek, a tanárok és diákok képviselőivel közösen alkalma nyílik eszmét cserélnie Magyarország kormányával! Készek vagyunk támogatni törekvésüket, hogy azon az európai úton maradjanak, amelyen csaknem két évtizeddel ezelőtt Magyarország elindult.” fejezte be Johannes Theiner.

Az EPA nem pusztán formális tagjai képviseletében gondolkodik és cselekszik, hanem több mint 150 millió európai állampolgár érdekeit képviseli. Az EPA-nak soha nem volt kapcsolata a “Magyarországi Szülők Országos Egyesületével”. Magyarországról csak az ESZME működik együtt az Európai Szülők Egyesületével teljes jogú tagként, a Magyar Pedagógiai Társaság pedig társult tagunk..

Kapcsolat:

ESZME Európai Szülők Magyarországi Egyesülete

http://www.szulok.eu

Salamon Eszter, elnök

europaiszulok@gmail.com

+36 30 424 7782

European Parents’ Association (EPA)
angol illetve német nyelven

Johannes Theiner, President

office@epa-parents.eu
president@epa-parents.eu

+43-676 484 52 87

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s