Bent kell lenni 4-ig az iskolában?

schooljail2A köznevelési törvény 2013. szeptember elsejétől érvényben lévő szabályai szerint minden olyan általános iskolásnak, aki államosított iskolába jár, 16 óráig az iskolában kell tartózkodnia. Sokan kérdezik, mit tehetnek, ha továbbra sem kívánják, hogy gyermekük a kötelező órák után az iskolában maradjon. Ehhez próbálunk egy kis segítséget adni.

A törvény 55. § (1) bekezdése szerint a szülő kérésére az iskola igazgatója felmentheti a gyermeket a délutáni iskolai tartózkodás alól a gyermeket. Ugyanakkor arra nincs előírás, hogy kérését a szülőnek indokolnia kellene, de valószínűleg hasznos az indoklás hozzáfűzése is.

Javasoljuk, hogy a gyerekek már az első tanítási napon vigyenek magukkal egy kérést, vagy akár azt ezen a héten, az iskolakezdés előtt érdemes beadni az iskolatitkárnak vagy az igazgatónak. A jogszabály szerint elvileg ennyi is elegendő:

Tisztelt Igazgatónő/úr!

Kérem, hogy gyermekemet a kötelező tanítási órák után az iskolában tartózkodás alól mentesíteni szíveskedjék.

dátum, aláírás

Ha a szülő kérelmét az igazgató elutasítja, jogorvoslatért az igazgató feletteséhez, a tankerület vezetőjéhez lehet fordulni. Arról, hogy ki az illetékes, a KLIK honlapjáról lehet tájékozódni, a klik.gov.hu oldalon.

Úgy gondoljuk, egy esetleges elutasítás alapvető szülői jogokat sért (ahogy egyébként tulajdonképpen már a kérelem szükségessége is), nem beszélve a gyerekek jogairól, amelyek szintén sérülnek, ha erőszakkal az iskolában tarthatók vagy oda a hatóság visszaviheti őket. Abban az esetben, ha már a tankerület is elutasított egy kérelmet, a Strasbourgi Bírósághoz lehet fordulni, amiben szívesen segítünk, ha írnak nekünk.

Fontos tudni, hogy ha a gyermeket nem mentette fel az igazgató az iskolában tartózkodás alól, ő mégis hazamegy, ugyanolyan hiányzásnak számt, mintha a délelőtti kötelező órákról hiányozna, tehát a szülő csak nagyon korlátozott mennyiségben igazolhatja, ha pedig nincs igazolás, a következmény ugyanúgy a családi pótlék megvonása, a jegyző felé való jelentés, sőt akár a gyermek védelembe vételét, extrém esetben pedig akár köznyelven szólva ‘intézetbe kerülését’ is eredményezheti.

A tanévkezdés óta eltelt idő tapasztalata, hogy a rendőrség, amely felhatalmazást kapott, hogy a gyerekeket erőszakkal előállítsa vagy az iskolába kísérje iskolaidőben, amibe ez a délutáni időszak is beleszámít, a gyereknél lévő engedély hiányában él is jogkörével és kényszert alkalmaz a gyerekekkel szemben.

A törvény azt is előírja, hogy a szülők kérésére az iskolák kötelesek 16 óra helyett 17 óráig biztosítani a gyermekek felügyeletét. Azt is fontos tudni, azt nem írja viszont elő, hogy 8 órakor kell kezdődnie a tanításnak. A jogi környezet ugyanakkor támogatja azt is, hogy kötelező órák legyenek a délutáni órákban, így előfordulhat, hogy egyes iskolák a 13 és 16 óra közötti sávba fogják tolni a máshogyan csak fokozott balesetveszéllyel megszervezhető kötelező testnevelés órákat. Ezekről a szülő már nem is kérheti el a gyermeket, tehát a házi feladat elkészítése és minden iskolán kívüli, a gyermek által szabadon választott tevékenység az iskola utáni, esti órákra fog tolódni.

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s