Egy vélemény az iskolába beépített rendőrről

iskola_rendorEgy kis adalék az iskolarendőrök témakörhöz, amire talán nem is gondolnánk – olvasónktól. Az iskolarendőr és az internetes bűncselekmény összefüggéseiről valamint arról, hogy hogyan lesz a diákcsínyből hatósági személy elleni erőszak. Lényeges elem, hogy míg eddig az iskola és a család is megoldhatott egyes ügyeket, amelyek a tövény szerint büntetedőek, de így egy-egy gyerek megúszta a priuszt és adott esetben akár a bűnözősorsot is. A rendőr nem mérlegelhet.

Számos esetben a gyereket nagykorúnak veszik, mert virtuális értelemben nagykorúsítja magát. (persze kiderül, hogy kiskorú, de ha apja/anyja bankkártya adataival vásárol, attól a terméket ki kell fizetnie a szülőnek. Hiszen megvásárolta és a pénzt behajtják rajta). De ez a kisebbik dolog. (kiemelném, hogy ezt otthon is megjátszhatja a gyerek)

A meredekebb kérdéskör, hogy miként is jut a gyerek nethez. Ez azért érdekes, mert 8 órát töltenek ott és okosmobilok elterjedése óta gyakori a wifi hálózatokra való bejutási “probléma”. Itt a “probléma” alatt a bejutást értem, mert jellemzően engedély nélkül lépnek fel rá. Ha csak chat-re használja, akkor csak sima BTK (hatálya alá tartozó cselekmény – a szerk.), de ha például licitál vagy vásárol az már gazdasági érdek tipusú BTK.
Ha 12 éven aluli a gyerek, akkor – ha nem gyilkol – törvény nem vonatkozik rá. De 12 év felett, 3 évet, 5 évet vagy akár 8 évet is kaphat. Régen a rendszergazdának egy-egy észleléskor külön macera volt rendőrt hívni. Most helyben adott esetben – a feladatkörén belül – rögtön rendőr intézkedik épületen belül. Itt már nincs olyan, hogy rendszergazda irgum-burgum szavak mellett elenged egy osztályt miután feltörték és használták a wifit.

Eléggé gyakori dolog, hogy klikkek alakulnak ki és így-vagy úgy egymás cikizik/húzzák. Ez gyakran közösségi helyeken is megnyilvánul, ami azt jelenti, hogy a gyerek akár óra közben is már ideges lesz, amikor látja az újabb “fricskát” okos telefonján. (pl. facebook chat/faliújság). Ez nem csak szöveges lehet, egy előnytelen vagy átretusált fotó is akár. Mivel a gyerekek tudják, hogy nem büntethetők, eléggé durva végletekig is elmennek akár. (pl: graffitizás a másik iskolájára).

Csakhogy! régen egy biztonsági bácsi volt, aki legfeljebb bottal hadonászva elkergette a gyerekeket. Most ugyanazon kamerán az esetet látva egy rendőr jön elő és nem a botjával hadonászik, hanem elkaphatja a gyerekeket és eszközöket is használhat. Hiába 12 éven aluli, ez csak menet közben/utólag derül ki … attól, hogy nem büntethető még levadássza a rendőr.

Ami fontos változás, hogy ha a gyerek ilyen esetben kerül verekedésbe, vagy tesz bármilyen lépést az adott rendőrrel – mint emberrel szemben – hatósági személy ellen lépett fel. Más kategória (igaz 12 év alatt nem fogják elítélni).

Informatikai ügyekre térve, talán kevesen tudják, hogy a régi suli2netes portál külföldre emigrált, az adminok ugyanis nem ismerik el a 12 éven aluliak büntetlenségét, főleg azért mert az elmúlt években megszaporodtak a szándékos csalások, lopások és a károkozások. A lényeg: a szerver nem EU-ban honos, tehát ha a gyerek ott csinál valami nagy hülyeséget, ’körberöhögik’ a szülőt, ha a 12 éves korra hivatkozik (tehát a gyerek egy életre online listára kerül, és számos pályázatról a gyerek, sőt esetleg az osztálytársai is, eltiltásra kerülhetnek). Ezek esemény alapú listák, tehát nem BAR lista: aki sok helytelen dolgot csinál, az sok bejegyzés report-al lesz nyilvántartva (nem feltétlen dicsőség, még ha gyereknek pillanatnyilag jó ötletnek is tűnik).

Meg kell tanítani a gyereknek, hogy közösségi lapokon milyen szavakat használhat és milyeneket nem. Tudunk róla, hogy idén nyáron egy 17 éves srác ellen helyeztek kilátásba az egyik közösségi helyen jogi eljárást, mert obszcén szavakkal másokat sértegetett. (ráadásul le is írta, a chat ugyanis szöveges).

Ez most paranoidnak tűnhet, de okkal írom, ugyanis régen így nézett ki a folyamat:
[rendőr vagy valahol egy rendszergazda] -> [panasz] -> [suli vagy sulinet abuse] -> [iskola értesült és panaszos ekkor már kezelve volt] -> [iskola megígérte, hogy nem tesz a jövőben ilyet]

most erre lehet számítani:
(a) [rendőr akár úgy is jelezheti a helyi rendőrnek, hogy iskola az utolsó aki értesül]
(b) [valahol egy rendszergazda] -> [iskola rendőr] -> [intézkedés] (és utána utólag a rendszergazda és az intézmény is értesül, miután a rendőr elkapta az elkövetőt)
Azaz a rendőröknél már nem tudják kimosni a rendszergazdák a gyereket. Nem tud semmit sem ajánlani a szülő, mert az a hatóság megvesztegetése, azaz az szülőt is előállíthatja.
(c) gyereknek oda kell figyelnie minden mobil/tablet/egyéb kütyüjére, mert ha megszerzik cuccát, senki sem bizonyítja, hogy nem ő volt és tőle elszedték. (ezt régen is nehéz volt elhárítani, de mint fentebb írtam, régen volt mozgástér).

L. Bandi

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s