Eurydice-jelentés az olvasástanításról 2013

Egy nemrégiben készült összeurópai tanulmány átfogó képet ad az olvasás elsajátításának helyzetéről, és meghatározza a legfontosabb tényezőket, amelyek a 3-15 éves korosztály olvasási képességeit befolyásolják. A tanulmány négy fő területet térképez fel: oktatási módszertan, az olvasási nehézségek kezelése, az olvasástanítás a tanárképzésben valamint az olvasás iskolán kívüli népszerűsítése.
A négy témakört tudományos kutatások, nemzetközi felmérések felhasználásával, a nemzeti oktatáspolitikai, tantervi és módszertani tapasztalatok vizsgálatával térképezték fel.
A tanulmány kitér arra, hogy mit tesznek az európai országok az olvasási készség fejlesztése érdekében, de arra is, miben kell továbbfejlődniük. A 31 országot (az EU tagállamait, Izlandot, Lichtensteint, Norvégiát és Törökországot) vizsgáló tanulmány szerint a legtöbb állam előrelépett az olvasás népszerűsítésével kapcsolatban, gyakran nem koncentrálnak azokra a rizikócsoportokra, így a fiúkra, a hátrányos helyzetű családok gyermekeire és a migráns gyermekekre. Az EU oktatási miniszterei célul tűzték ki, hogy a gyenge olvasási eredményeket produkáló gyermekek arányát 20%-ról 15% alá szorítják 2020-ra. Ezt a célt eddig csak Belgium flamand közössége, Dánia, Észtország, Lengyelország és Finnország teljesítette eddig.
A tanulmány kitér arra is, hogy mindössze nyolc országban (Dánia, Finnország, Izland, Írország, Málta, Notvégia, Svédország és az Egyesült Királyság) iskoláiban vannak olvasási specialisták, akik a tanárokat és a diákokat egyaránt segítik.
A riportot az EU oktatási, kulturális, ifjúsági és médiaügyekkel foglalkozó biztosa által 2011 januárjában megbízott szakrétői bizottság készítette.
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s