Hivatlanul demonstráció a Tanárok Világnapján -2013

A Hivatlanul csoport kezdeményezésére diákok, szülők és pedagógusok demonstráltak az ország több pontján. A fővárosi eseményen hangozott el ez a beszéd.

Tisztelt Jelenlévők! Kedves Diákok, Szülők, Pedagógusok és Szimpatizánsok! Kedves Távolmaradók!

Ma az egész világon a tanárok felé fordul a figyelem, hiszen tudjuk, nélkülük, ellenük nem lehet jó iskolát teremteni, így nem lehet a mindenkori gyermekeknek jövőt adni sem. Nincs ez másként itt sem, hiszen ezért gyűltünk ma össze, hogy felhívjuk a figyelmet az aktuális helyzet visszásságaira. Arra, amibe a pedagógusokat, de a szülőket és a diákokat is belesodorta egy olyan oktatáspolitika, amely a szülőt alkalmatlannak és érdemtelennek tartja gyermekei nevelésére. De ugyanígy vélekedik a tanárokról is, hiszen más oka nem lehet annak, hogy előregyártott tananyagot, egységes tankönyvet ír elő számukra, azt feltételezi, a tantermi órákon kívüli munkaidejüket elcsalják, ha nem őrzik őket bent az iskolaépületben, és úgy gondolja, nem rendelkeznek megfelelő saját értékrenddel, azt egy külső hatalomnak, a Pedagógus Karnak kell számukra előírnia. Szerencsére ugyanez a kormányzat nem ismeri a diákokat, sőt a velük kapcsolatos kutatásokat sem, így nem tudja, nem sikerülhet a tervezett átnevelés, az iskola sosem fog akkora hatást gyakorolni rájuk, mint szüleik és diáktársaik.

Köszönet illeti azokat a kiváló pedagógusokat, akik a lehetetlen, új körülmények között is igyekeznek helyt állni és nyújtani valamit a mai diákoknak. Talán derülátó magyar pedagógusok is vannak, közülük sokan most is itt vannak velünk, akik hisznek abban, hogy a mai rendszer felszámolható. Mostanra azonban sokan jutottak el a fásultság, a beletörődés legfelső fokára, mostanra úgy látják, nincs esély egy XXI. században érvényes és működőképes magyar oktatási rendszerre. Mostanra, mert közel húsz év szakmai munkáját, felkészülését, fejlesztési törekvéseit, modernizációját, jobban és rosszabbul sikerült próbálkozásait dobta most végleg szemétre az Orbán-kormány.

Sok olyan aktív és pályaelhagyó tanár van, akire évek, évtizedek óta felnéznek a gyerekek és a szülők, akiktől  kellemetlen rossz osztályzatot kapni, akiknek figyelik a szavait, komolyan veszik a jelzéseit. Akik most már minden este 10-ig dolgoznak, hogy szakmailag felkészülten állhassanak a gyerekek elé, így nem marad lehetőségük értelmiségiként élni, hiszen nincs idejük olvasni, színházba járni, és ha ez a tendencia nem változik  lassan már beszélgetni sem.

„Jó volna, – írja az oktatási államtitkár mai levelében, amire, talán észrevehetően reagálni is szeretnék – ha ezen a világnapon minden magyar nevelőben élne vagy újraéledne az a meggyőződés, hogy a kovácsai annak a jövőnek, amelyet a munkájuk eredményeként formálódó gyermekek hordoznak. Önök nem egy foglalkozás, nem egy szakma művelői, hanem a remény emberei” (idézet vége). Bár a megfogalmazás az én ízlésem szerint kissé régies, a tartalmával egyet kell értenem. A tanárok felelőssége, hogy felemelik-e most a szavukat a rendszer embertelensége, abszurditása és alkalmatlansága ellen. Hogy rámutatnak-e, arra, hogy milyen abszolút gyermekellenes és legalább egy teljes generációt veszélyeztető intézkedéseket vezetnek be most az ő aktív közreműködésükkel..

Ugyanekkora felelősség terhel bennünket, szülőket is. A mi dolgunk, hogy segítsünk a gigantikus béremelésről szóló hamis hírek miatt felcsapott pedagógusellenes indulatok lecsillapításában. Kötelességünk, hogy tájékozódjunk és tájékoztassunk nemzetközi egyezmények által biztosított jogainkról, amelyeket – gyermekeink érdekében – senki nem vehet el tőlünk, még egy nemzeti jelzővel ellátott törvény sem. De ugyanilyen fontos dolgunk, hogy kényszerítsük a döntéshozókat egy olyan alternatíva irányába, amely közelebb viszi hazánkat Európához és a fejlett világ más részeihez, és nem távolabb viszi azoktól.

A legfontosabb tartalmi változások egyelőre csak három évfolyamot érintenek, más intézkedések akár azonnal, különösebb nehézség nélkül visszavonhatók, egy esetleges új kormány illetve parlament első és legfontosabb intézkedéseinek egyike a „köznevelés” megszűntetése és a közoktatás helyreállítása kell legyen. Az 2014/15-ös tanévnek már egészen más keretek között kell elkezdődnie. Ugyanakkor bele kell kezdeni egy olyan szakmai párbeszédbe a tanárok, szülők, diákok, szakértők és politikusok részvételével, amely évek alatt egy sokkal jobb rendszert eredményezhet. Fontos lenne az oktatási rendszer stabilitásának megteremtése, amihez elengedhetetlen hosszú távon a különböző oldalon álló mértékadó pártok egyetértése. Aggodalomra ad okot, hogy a legnagyobb ellenzéki pártok nem adtak választ korábban feltett kérdéseimre, az ismert dokumentumok alapján eddig még nem kötelezték el magukat az azonnali változtatás szükségessége mellett.

A szülők és tanárok közös felelőssége a jelenlegi helyzetben, hogy nyomást gyakoroljanak a kormányra és az ellenzékre egyaránt. A jelenlévők felelőssége és feladata, hogy megnyerjék a távolmaradókat gyermekeink ügyének. Támogatnunk kell minden jogilag elfogadható, tömeges tiltakozást, így sürgetnünk és támogatnunk a  szerveződő pedagógus-sztrájkot is. Ma már az ország egyes részein tömegessé kezd válni a polgári engedetlenség például magántanulóvá nyilvánítások formájában, de a szülőknek és a diákoknak fel kell készülnie az iskola bojkottjára is. Akkor is, ha ezzel a sztrájkot segítjük, de akkor is, ha a pedagógusok helyett kell lépnünk. Dániában az idei év elején egy hónapig nem működött az iskola, ám minden olyan változtatást sikerült kiharcolni  amit a pedagógusok, a szülők és a diákok együtt  támogattak. Ott sokkal kisebb volt a baj. Meggyőződésem, hogy az emberek gyermeket szerető és tisztelő része, reményeim szerint legalább a fele mellénk áll, így csak nyerhetünk.

Kívánok a pedagógusoknak és nekünk, szülőknek  is sok erőt ahhoz, hogy a jövő évi Pedagógusok Világnapján legyen mit ünnepelni.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s