Hogyan védjük meg a gyerekeinket a cyberbullyingtól­*? Megoldások és tippek

cyberbullyA szekálás, csúfolódás, gúnyolódás, mások megalázása csúnya dolgok. Online formája, az ún. cyberbullying még sokkal borzasztóbb. A gúnyolódó elbújik a névtelenség mögé, míg az áldozat sírhat a számítógép előtt, ahogy a szeme láttára szétesik az élete. Nincsen rendben, nem okés, véget kell vetni ennek. Néhány tipp és tanács, hogy hogyan lehet.

A helyes döntés – megvédeni gyermekeinket a cyberbullyingtól – tippek, technológia és egyéb segítség

Épp elég megvédenünk gyermekeinket a valódi világban, és akkor most itt ez az új dolog, az online zaklatás, vagy cyberbullying, ami a neten ólálkodik.  Van néhány tippünk és jó tanácsunk is, amelyek segíthetnek meghúznunk a határokat, amikor a csemeték online játékokkal játszanak, vagy szörfölnek, chat-elnek a barátaikkal a neten.

Hogy egy kicsivel könnyebb dolgunk legyen, elindítottak egy új szolgáltatást, ami a Facebookon regisztrált gyerekeinket megóvhatja. Először is itt van egy (angol nyelvű) segítség a  BullGuard Identity Protection (BIDP), amelynek használatával követhetjük a gyermek Facebook profilját. Figyelmeztet minket, ha olyan tartalmakat kap, amelyek nem gyermekeknek valók, vagy furcsa fotókat, privát üzeneteket kap.

Akkor is jelez, ha kétes alakok jelölik be őket, illetve a szövegek alapján kiszűrik a gúnyolódó, fenyegető üzeneteket. A BIDP akkor is jelez, ha olyan weboldalak linkjeit kapják meg, amelyek károsak lehetnek a számítógépükre, vagy nem gyermekeknek való képeket, tartalmat találnának rajtuk.

Ez egy web alapú szolgáltatás, ami azt jelenti, hogy bármilyen készüléken, aminek van net kapcsolata, bárhol jelezni tud nekünk.  Mindenféle gyanús aktivitásra felhívja a figyelmünket, és eldönthetjük, hogy blokkoljuk azt, vagy sem.

Néhányan azt gondolják, ez olyan, mint a kémkedés. De ez azért diszkrét, ráadásul nem ártó szándék van mögötte. Melyik szülő szeretné, ha a gyerekét online zaklatnák? (Mivel használata alapvetően sérti a gyermek jogait, csak akkor használjuk, ha előzetesen abba a gyermek beleegyezett. Az USA-ban, ahol fejlesztették, azért nem törvénytelen a használata, mert ott nem védi a gyermek jogait semmi, nem részesei az ENSZ Egyezménynek – a szerk.)

10 tipp, hogy a gyerek biztonságban legyen online

Csakúgy mint amikor a gyerekünkön tartjuk a szemünket a kertben, vagy a játszótéren, a számítógépezésnél is jelen lehetünk, részt vehetünk benne, hogy a gyermeket megvédjük a cyberbullyingtól:

  • Tartsuk a számítógépet olyan helyen, ahol mi is rálátunk, pl. a nappaliban
  • Mutassuk meg nekik, hogyan tudják beállítani a privát dolgaik védelmét
  • Ismerjük meg (legalábbis tudjunk róluk meg minél többet) azokat, akikkel online kapcsolatot tart a gyerek
  • Ragaszkodjuk hozzá, hogy a jelszavaikat ismerjük (jogszerűen persze csak kérhetjük azt, de győzzük meg őket, hogy saját érdekükben kérjük őket erre – a szerk.)
  • Mondjuk el nekik, hogy a sértő, vagy gúnyolódó tartalmakra nem kell válaszolni
  • Bíztassuk őket, hogy szóljanak nekünk, ha bármilyen sértő, vagy fenyegető üzenetet kapnak
  • Tanítsuk őket arra, hogy ne rakosgassanak fel magukról bizalmas tartalmú fotókat
  • Mondjuk el nekik, hogy teljesen rendben van, ha nem jelölgetnek vissza mindenkit
  • Ha okostelefont használnak, segítsünk nekik a különböző app-ok telepítésénél. Néhány közülük agresszív tartalmú vagy tele van nem nekik való reklámmal
  • Olyan vírusirtót használjunk, amin van szülői felügyelet opció

Néhány hasznos angol nyelvű oldal a cyberbullyingről:

Stop cyber bullying  endofbullying  Childline Beat Bullying

Steve Bell írása

2013. szeptember 20.

* A cyberbullying egy új kifejezés, egy új jelenségre. Erről bővebben olvashattok itt:http://netidok.postr.hu/cyberbullying-a-netes-kozossegek-legsotetebb-oldala (a ford.)

Eredeti tartalom:

http://blog.bullguard.com/2013/09/how-to-protect-your-kids-from-cyber-bullying-real-solutions-and-tips.html#sthash.a5DKso5D.dpuf

 

Köszönjük a fordítást Bárány Bertha Veronikának

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s