Június 1. – a Szülők Világnapja

Az ENSZ Közgyűlése 2012. szeptember 17-én döntött arról, hogy mostantól minden év június 1. a Szülők Világnapja lesz elismerve a szülőket szerte a világon. Felhívták valamennyi tagállamot, hogy a Szülők Világnapját a civil társadalommal teljes együttműködésben ünnepeljék, bevonva különösen a fiatalokat és a gyerekeket. Mivel hazánk kormánya a szülőket nem tartotta ünneplésre érdemesnek, mi most ezúton kívánunk mindenkinek boldog Szülők Világnapját szeretteik és főként gyermekeik társaságában.

 Az ENSZ által nyilvánosságra hozott háttérinformáció hangsúlyozza, hogy a szülők, fajta, vallásra, kulturális háttérre és nemzetiségre való tekintet nélkül gyermekeik elsődleges és így legfontosabb gondozói és tanárai. Csak mi, szülők, készíthetjük fel gyermekeinket a boldog, elégedett és értékes életre. Az ENSZ meghatározása szerint a szülők a család horgonyaként minden közösség és társadalom alapját képezik.

Az a kormányzat, amely ezeket az alapvető feladatokat kívánja elvonni a szülőktől, a családtól, és a nevelés alapvető feladatára az oktatási intézményrendszert tartja alkalmasabbnak, helytelenül jár el, egyszerre sérti a szülők és a gyermekek alapvető jogait.

A világnapról, a gyermeki és szülői jogok összefüggéseiről, az apák és anyák fontosságáról és szerepéről a gyermek életében és a társadalomban az ENSZ tematikus oldalán bővebben  angolul olvashatnak:  http://www.un.org/en/events/parentsday/background.shtml

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s