„Tegyük jobbá az Internetet együtt!” – Biztonságosabb Internet Nap 2014

saferintenetday2014Tizenegyedik alkalommal ünneplik meg világszerte 2014. február 11-én a Biztonságosabb Internet Napját (Safer Internet Day, SID). Az idei év témája: „Tegyük jobbá az internetet együtt!”. A kezdeményező Insafe és partnerszervezetei szeretnék, ha ezen a napon minden érintett – gyerekek és fiatalok, szülők és nevelők, tanárok és más pedagógusok, az ipar képviselői és a politikusok – csatlakozna az ünnephez és közösen lássanak hozzá egy mindenki, de különösen a gyerekek és fiatalok számára jobb internet létrehozásához.

Az Európa Tanács főtitkára, Thorbjørn Jagland a SID előestéjén sajtónyilatkozatot adott ki a témában:

„Fontos, hogy a gyerekek és fiatalok biztonságban legyenek az Internet használata közben, biztonságban legyenek a bántalmazástól, biztonságban a zaklatástól (cyberbullying) és biztonságban a gyűlöletbeszédtől. A Biztonságosabb Internet Nap remek alkalmat ad arra, hogy megértsük, a gyűlöletbeszéd, a gyűlölködő tartalom hogyan hat a gyermekek és fiatalok online biztonságára. Ebből az alkalomból az Európa Tanács Európai Akciónapot tart a No Hate Speech Movement (Mondj Nemet a Gyűlöletbeszédre Mozgalom) keretében, amely egy fiataloknak szóló, fiatalok által szervezett kampány. A mozgalomnak nemzeti kampánybizottságai vannak mind az Európa Tanács 47 tagországában, 38 tagországban pedig már zajlik a nemzeti kampányok kidolgozása. Ez jó kezdet és igyekszem a többi országot is bíztatni a csatlakozásra.

Az Internet ma annak az összessége, amit a felhasználók csinálnak vele, tehát tegyük jobbá az Internetet együtt!”

A SID-et az Insafe szervezi minden februárban, hogy világszerte népszerűsítse az online technológiák és mobiltelefonok biztonságosabb és felelősségteljesebb használatát, különösen a gyermekek és fiatalok körében.

A SID weboldalán válogatás található a nap alkalmából szervezett legizgalmasabb programokból és eseményekből. A weboldalon található térképre kattintva áttekinthetőek a világszerte szerveződő események, a SID Near You részen pedig további információkat talál. A SID Gallery oldalán jó ötleteket és forrásanyagokat talál. A weboldalon a korábbi évekről szóló beszámolókat is megtalálhatja.

forrás: saferinternetday.org, Newsroom hub.coe.int

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s