Varga Gábor-díj felhívás

Kedves Barátunk!

2012 decembere óta sajnos már nincs közöttünk Varga Gábor, az Alsóerdősori Általános Iskola és Gimnázium egykori igazgatója. Az Európai Szülők Magyarországi Egyesülete és Fellner Magdolna, Varga Gábor özvegye az egykori tanár és igazgató emlékére díjat alapított. A Varga Gábor-díjjal minden évben olyan pedagógusokat szeretnénk díjazni, akik a szülők, szülői közösségek szerint olyan értékrendet képviselnek és olyan hatást gyakorolnak tanítványaikra, mint a ma már legendává vált Gábor bácsi.

Meg nem alkuvó emberségét és szakmai munkáját életében is elismerték. Szakmai és társadalmi elismerésekben volt része. A 2013-ban létrehozott díjjal egyrészt emlékezni kívánunk rá minden év november 20-án, a születésnapján. Másrészt fel szeretnénk hívni a pedagógusok, szülők és a közvélemény figyelmét arra, vannak és voltak olyanok, akik számára a tanárság valódi hivatás, akikre diáknemzedékek emlékeznek vissza hálás szívvel, akik a legnehezebb körülmények között is tettek és tesznek a jövő nemzedékekért, a demokratikus értékek megtartásáért.

A díj alapításához az Európai Szülők Magyarországi Egyesülete és Fellner Magdolna is hozzájárultak anyagilag. Azt a célunk, hogy olyan pénzalap gyűljön össze, amelynek hozamait felhasználva tudjuk évről évre kiadni a díjat. Ha úgy gondolja, anyagilag is hozzá tud/tudsz járulni a Varga Gábor-díj alapjához, e-mailben vagy telefonon üzenj/üzenjen nekünk és megadjuk a számlaszámot. Támogatását az alapítók és a leendő díjazottak nevében köszönjük.

A díjak odaítéléséről az alapítók felkérésére háromtagú kuratórium dönt majd. A kuratórium tagjai Szegvári Katalin, közkedvelt televíziós újságíró, Gyulai Tamásné, a Nefelejcs utcai Óvoda nyugalmazott vezetője, egykori kolléga és egy további oktatási szakember, akivel még folyik az egyeztetés, így nevét nem hozhatjuk egyelőre nyilvánosságra.

Azoknak, akik ismerték őt, nem kell bemutatni Varga Gábort. Most azért tesszük csak, hogy megmutassuk, milyen jelölteket várunk a díjra. Igazi alkotó és inspiráló pedagógus, innovatív és demokrata iskolavezető, nagyszerű ember volt, aki 20 éven át vezette az Alsóerdősori iskolát. Valódi iskolateremtőként, nagyszerű szervezőként, vezetőként, pedagógusként az erzsébetvárosi gyermekek érdekében munkálkodott. Vezetése alatt iskolája fővárosi szinten is hírnevet szerzett. Neki köszönhetően az iskolában magas színvonalú oktatás zajlott olyan inspiráló légkörben, amelyben lehetőség volt a gyerekek személyes képességeinek megtalálására és fejlesztésére. Inspiráló vezetői magatartása volt sejthető amögött is, hogy iskolájában számos érdekes esemény, pedagógusok vagy akár gyerekek által kezdeményezett program valósulhatott meg az iskola vagy az egyes osztályok szintjén.  Iskolavezetői munkájának eredményeit mindenki láthatta, hiszen az iskola tanulói kimagasló eredményeket értek el versenyeken, de olyan általános megmérettetéseken is, mint a kompetenciamérések vagy a felvételik. Ugyanakkor olyan jó légkörű intézményt teremtett, ahonnan – más iskolákkal ellentétben – nem mentek el a gyerekek negyedik vagy hatodik osztály után. Vezetőként ugyanakkor odafigyelt munkatársaira is – a takarítóktól az iskolavezetőség tagjaiig. Ajtaja – ahogy az iskola kapuja is – mindig nyitva állt dolgozók, gyerekek és szülők előtt. Munkatársait, tanítványait és iskoláját, az általa fontosnak tartott értékeket mindig védte, akár a fenntartóval szemben is. Iskolavezetőként hangsúlyt fektetett arra is, hogy folyamatos párbeszédet folytasson az intézménybe járó gyerekek szüleivel, hiszen tudta, a családi háttér támogatása nélkül nem lehet sikeres a munka. Valódi partnerséget alakított ki a szülőkkel, inspirálva az új ötletekre és az együttműködésre. Gábor gyermekek ezrei számára teremtett jövőt azzal, hogy életük kezdetén megkapták a szilárd alapokat az iskolában, amelyre építkezhetnek. Akik hátramaradtak, biztosak lehetnek abban, Gábor bácsi tovább él mindazokban az egykori és mai gyerekekben, akik alsóerdősori diákok voltak.

Arra kérjük/kérünk tehát, hogy lehetőségei(d)hez mérten járul(jon)  hozzá a díj pénzalapjának megerősítéséhez, terjessze/terjeszd a hírt, hogy a díjakra a jelöléseket minden év október 10-ig várjuk a javaslattevő megjelölésével és legfeljebb 2 gépelt oldal terjedelmű indoklással az europaiszulok@gmail.com e-mail címre.

Segítségét/segítségedet előre is köszönjük.

Varga Gábor-díjasok

2013: Lantos Ágnes és Szabó Erika

2014: Rajnai Éva és Sziklavári Beáta

2015: Zeibig Tamás

2016: Darnainé Durcsán Rózsa és Mózes Dóra

Advertisements

One thought on “Varga Gábor-díj felhívás

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s