21. századi iskolát akar Európa

Miközben hazánkban a központosítás és egységesítés egyre extrémebb méreteket ölt, az Európai Bizottság új irányelveket hozott nyilvánosságra az iskolai oktatás területére vonatkozóan. Ezek az irányelvek természetesen csak ajánlások, mivel a közoktatás nemzeti kompetencia, mégis fontos tudnunk, hogy milyen, illetve milyen kellene legyen Európa és a világ szerint a 21. század, azaz a jelen iskolája.

Az irányelvek kidolgozásának oka, hogy az Európai Unió az EU2020-as stratégia fő céljai között oktatási célokat is megfogalmazott, ezek egyike a korai iskolaelhagyók arányának csökkentése, a másik a középfokúnál magasabb szintű oktatásban való részvétel arányának növelése. Fontos tudnunk, hogy Magyarország az egyetlen olyan EU tagország, ahol az elmúlt 3-5 évben nem csökkent, hanem nőtt a korai iskolaelhagyók aránya.

A korai iskolaelhagyás megelőzésének fontos eleme, hogy a diákok számára releváns legyen az oktatás, az ok ugyanis a legtöbbször az érdeklődés elvesztése. Az EU által felkért, elismert szakértők közreműködésével kidolgozott ajánláscsomag ennek legfontosabb elemeiként

  • a szülői részvételt,
  • a diákok aktív bevonását,
  • az egyénre szabott oktatást,
  • és ennek segítségével a tananyag és a módszertan helyi meghatározását

jelöli meg, amelynek természetesen előfeltétele az iskolai autonómia, az iskolahasználók bevonásának megfelelő biztosítása, továbbá az, hogy ehhez a pedagógusok is megfelelő felkészítést és motivációt kapjanak.

Európai anyaegyesületünk, az EPA részt vett az irányelveleket útjára bocsátó eseményen. A beszámoló angolul itt olvasható.

Az irányelvek magyar nyelven letölthetőek erről a linkről.

Advertisements

One thought on “21. századi iskolát akar Európa

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s