Nyilvános szülői értekezlet

Holnap, augusztus 31-én délután a sokak által olvasott index.hu-n nyilvános szülői értekezleten válaszol Palkovics László oktatási államtitkár a szülők, de a diákok és tanárok kérdéseire is.  Mi is feltettünk néhány kérdést a nálunk mostanában landoló kérdések, felvetések, problémák alapján, amit elküldtünk az indexnek és az államtitkárnak közvetlenül is.  Azért éppen ezeket tettük fel a sok-sok lehetséges közül, mert az elsőben szinte minden benne van, és ezeket mások nem fogják megkérdezni. Kíváncsian várjuk, kapunk-e választ a sajtóban vagy a minisztériumtól közvetlenül. Kérdezzetek ti is.

Addig is, amíg válaszokat várunk, ajánljuk figyelmetekbe tanév végi értékelésünket, amelyet a huppa.hu is átvett. A mostanában tiltakozó tanárok továbbra sem állnak velünk szóba, nem tudunk hírt adni semmilyen előrelépésről ezen a téren sem, ahogy gyerekeink érdekében a kormány sem tett semmit az alsós tanórák hosszának csökkentésén kívül.

Kérdéseink:

  1. Mi a véleménye az ESZME állásfoglalásairól az oktatás területén, ismeri-e egyáltalán az ország egyetlen valóban országos szülői szervezetén keresztül a szülők véleményét az oktatás folyamatairól annak ellenére, hogy az ESZME nem kap meghívást semmilyen, a gyermekeinket érintő kérdésről egyeztető fórumra? Mint az a nyilvánosság számára talán ismert, több alkalommal is megfogalmaztunk szakmai érvekkel alátámasztott és európai anyaszervezetünk által is támogatott véleményt, az Európai Unió oktatáspolitikai ajánlásaival összhangban, például a teljes iskolai autonómia szükségességéről, vagy arról, hogy a szülőknek és gyerekeknek érdemi befolyást kellene gyakorolnia az iskolai élet minden kérdésében.
  2. Az oktatási rendszer átalakítását a szülők jelentős része igen negatívan fogadta, a lábbal szavazás eredményeként külföldi országos szülői szervezetek adatai szerint az elmúlt 4 évben félmilliós nagyságrendű lett az EU más országaiban tanuló, újonnan kivándorolt 18 év alattiak száma. Más, nagylétszámú külföldön élő népességű országok, így például Lengyelország vagy Portugália, aktívan segítik állampolgáraikat illetve a fogadó országokat, hogy a gyerekek számára az anyanyelvhez való jogot tananyagok, tanárok biztosításával garantálják. Tervezi-e a kormányzat, hogy szembenéz a problémával, annak nagyságrendjével, és elkezdi segíteni többszázezer gyerek szüleit abban, hogy ne maradjanak teljesen egyedül a magyar nyelv és kultúra átadásában? 
  3. A tanárok tanítási szabadsága, amelyet a köznevelési törvény korlátozás nélkül biztosít, teljes szabadságot ad a tanároknak a szülőkkel megvásároltatott taneszközök vonatkozásában, a korábbi szabályozással ellentétben még az iskolai szülői szervezet sokszor látszat jellegű egyetértési vagy legalább véleményezési joga sem maradt meg. A tankönyvellátásról szóló jogszabály erősen beszűkíti az alanyi jogon ingyenesen megrendelhető könyvek körét, így a pedagógusok tanítás szabadságot biztosító jogukkal élni csak a családoknak igen jelentős többletköltséget okozva beszereztetett ’nem tankönyvek’ használatával tudnak. Egyszerűbben szólva, a használt könyvet mindenkinek meg kell vennie, holott, ha tankönyv lenne, ingyen járna. Tervezi-e a kormány ismét előírni a pedagógusoknak a szülők előzetes egyetértésének kikérését, vagy más módon segíteni azokat a családokat, akinek a tankönyvellátási jogszabály ilymódon jelentős plusz kiadásokat okozott, például a támogatott taneszközök, tankönyvek körének jelentős bővítésével?
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s