Újabb súlyosan szülői jogot és gyermekjogot sértő kormánypárti kezdeményezés

Látszólag a gyermekek védelme és biztonsága érdekében kormánypárti képviselők olyan törvénymódosítást terjesztettek elő, amely nem alkalmas a súlyosan veszélyeztetett gyermekek tragédiáinak megelőzésére, ugyanakkor tömegesen vezethet családok indokolatlan szétszakításához,  gyermeki és szülői jogok rendszerszerű megsértéséhez. A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ)* jogvédő szervezet a parlamenti általános vita előtt valamennyi parlamenti képviselőnek megküldte a törvényjavaslattal kapcsolatos szakmai álláspontját, amihez neves gyermekjogi szakemberek és szervezetek, köztük természetesen az ESZME is, csatlakoztak. 

Selmeczi Gabriella és Horváth László kormánypárti képviselők előterjesztése értelmében kötelezővé válna a területi védőnői szolgáltatás, azt nem lehetne visszautasítani. Pusztán azon az alapon el lehetne szakítani gyermekeket a családjuktól, hogy a szülők megtagadják az együttműködést a védőnővel, a gyerekorvossal, a háziorvossal, a bölcsődével, az óvodával vagy az iskolával.

Ha például egy várandós anyuka késve jut el a terhesgondozásra, vagy ha a szülők nem jelentek meg egy osztályfőnöki órán, a védőnő vagy az iskola ezeket minősítheti akár az együttműködés megtagadásának is. Ha pedig annak minősíti, a hatóság akár a gyerekek elszakításáról is dönthetne a javaslat alapján. Jól működő családok szakadhatnának szét tehát akár egy-egy kimaradt osztályfőnöki óra vagy orvosi vizsgálat miatt.

A törvényjavaslatot bíráló szervezetek és szakemberek egyetértenek az előterjesztőkkel abban, hogy az utóbbi időben nagy nyilvánosságot kapott tragikus esetek (a szigetszentmiklósi, az agárdi vagy a gyöngyösi gyermekvédelmi ügyek) a gyermekvédelmi rendszer hibás működését is mutatják. Az aláírók szerint a szóban forgó törvényjavaslat azonban látszatintézkedés: az nem alkalmas a súlyos tragédiák megelőzésére. Ugyanakkor azzal a veszéllyel járhat, hogy az olyan, gondos és szerető szülőktől is tömegesen elszakíthatják a gyerekeiket, akik nem veszélyeztetik őket, csak – sokszor a kölcsönös ellenszenv és/vagy a védőnő szakmai alkalmatlansága miatt  – nem tudnak együttműködni a területileg illetékes védőnővel vagy bölcsődével, esetleg a gyermek érdekében a távolmaradás mellett döntenek.

Az aláíró szakemberek és szervezetek az országgyűlési képviselőknek megküldött álláspontjukban javaslatokat tettek arra, hogy milyen módon lehetne a gyermekvédelmi rendszer megfelelő működését garantálni, és egy ilyen törvénymódosítást előkészíteni. Az aláírók azt kérik a képviselőktől, hogy jelenlegi formájában ne fogadják el a módosító javaslatot.

„A TASZ segítségével már több olyan család kapta vissza – bírói ítélet alapján – jogtalanul elszakított gyermekét, akiktől csak azért vették el korábban gyermeküket, mert nem feleltek meg a védőnő irreális elvárásainak. Nem szeretnék, ha ezeknek az eseteknek a száma drasztikusan megnőne egy rossz törvény miatt” – mondta Boros Ilona, a TASZ jogásza.

Egy, a TASZ által képviselt család történetét itt tekintheti meg.

A támogató szervezetek, szakemberek folyamatosan bővülő listája a TASZ oldalán megtalálható

 

  • A Társaság a Szabadságjogokért emberi jogi jogvédő civil szervezet. 1994-es megalakulása óta azért dolgozik, hogy Magyarországon bárki megismerhesse alapvető emberi jogait, és érvényesíthesse azokat a hatalom indokolatlan beavatkozásaival és mulasztásaival szemben. A TASZ figyelmet fordít számos politikai szabadságjog, az önrendelkezésijog és bizonyos sérülékeny csoporthoz tartozók jogainak védelmére. Jogsegélyszolgálatunkhoz évente több, mint 2.000 megkeresés érkezik, stratégiai perekben képviseletet nyújtunk, emellett képzéseket tartunk civil szervezeteknek, és kampányainkkal fontos társadalmi kérdésekre irányítjuk a figyelmet.

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s