Felszereléshiány? Elégtelen

elégtelenA Neveljük együtt! Facebook közösségben bukkant fel ez a kérdés, amit az oldal gazdájának engedélyével úgy, ahogy van, elhoztunk ide. Ha lenne GYIK (Gyakran Ismételt Kérdések) az oktatással kapcsolatosan, ez biztosan szerepelne. A válasz és a válaszadó miatt kértünk engedélyt az üzenetváltás átvételére, a válasz ugyanis egy tapasztalt pedagógus hangján szól mindannyiunkhoz.

A kérdés röviden szerepel a bejegyzés címében, a rövid válasz pedig ez: Ne tűrjék, kedves szülők!

A kérdés:

“Kedves Hédi!

Közeleg a felső tagozat és így egy csomó újabb kihívás is, pl. a tanár szeszélyei.
Már az alsós tanító néni beharangozta hogy a felsős osztályfőnök eszközhiány, házi feladat hiány és késes miatt az első alkalommal nem ír be egyest, de a másodiktól már igen.
Van ilyen jogköre? Lehetséges az, hogy valaki, aki nem visz mondjuk vonalzót matekórára, azt egyessel értékeljék? Ez tanulmányi eredmény vagy a “szorgalom hiánya”?

Köszönöm előre is a válaszát!

Üdvözlettel : F.E.”

A válasz:

Kedves F.E.!

Tanári önkénynek nevezzük azt, amiről ír. (Finomabban ugyan szokták – és büszkén! – maximalizmusnak hívni, de ez valójában sima hatalommánia, önkény. Szoktuk mondani, hogy kis hatalom, de nem az.)
A tantárgyi osztályzat a tanuló tudását hivatott minősíteni.
A késés és az eszközhiány lehet nagyon zavaró az órán, de nincs köze a gyerkőc tudásához.
A legtöbb önkényeskedő tanár ezt tudja, ezért “trükközik”: a késve érkező gyereket pár perc múlva megkérdezi arról, amit nem hallhatott, mert még nem volt jelen – nem tudja – “Leülhet, 1-es.” Vagy eszközhiány (vonalzó, toll stb.) egy tz-nél vagy röpinél: nem tudja a feladatot megoldani (vonalzó, szögmérő nélkül) – nulla pont – 1-es.
Ennél azért eggyel jobb, ami a mi gyakorlatunk volt: a tanári asztal vagy a szekrény egy fiókjában voltak tartalék tollak, vonalzók, szögmérők, körzők. 🙂
A késést meg beírta a szaktanár, én meg (ofő) elintéztem a gyerekkel és/vagy a szüleivel, hogy ez ne forduljon elő többször.
Összefoglalás 😀 : Ne tűrjék!”

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s