Varga Gábor-díj 2020 – különleges kiírás

2020-ban nyolcadik alkalommal adjuk át a Varga Gábor-díjat. Idén úgy döntöttünk, egy speciális díjfelhívással szeretnénk olyan pedagógusok közül kiválasztani a díjazottakat, akik a tavaszi iskolabezárás időszakában különösen odafigyeltek a családok helyzetére és velük együttműködve alakították a kényszerű otthoni oktatás feltételeit, figyelembe vették a gyerekek érdekeit éppúgy, mint a családok élethelyzetét. Biztosak vagyunk abban, hogy vannak olyan pedagógusok Magyarországon, akik más országok pedagógusaihoz hasonlóan ebben az időszakban a szülőkkel közösen el akartak és tudtak szakadni a szigorú tantervi követelményektől, de segítették a családokat a valódi tanulás támogatásában, lelki és testi egészségük megőrzésében.

Az Európai Szülők Magyarországi Egyesülete (ESZME) 2013-ban alapította a Varga Gábor-díjat, hogy emléket állítson az Alsóerdősori Bárdos Lajos Általános Iskola és Gimnázium 2012 decemberében elhunyt igazgatója munkásságának, és minden évben olyan pedagógusokat jutalmazzon, akik a felterjesztő szülők, szülői közösségek szerint példát mutatnak a szülőkkel együttműködő pedagógiára, arra, hogy a szülőkkel való együttműködés nélkül az iskola kevésbé sikeres. A díjátadóra minden évben a névadó születésnapján, november 20-án, a Gyermekjogi Világnapon kerül sor.

Kérjük, hogy a felterjesztő szülők vagy szülői közösségek térjenek ki a javaslatban a következő kérdések közül azokra, amelyeket relevánsnak tartanak:

  • Hogyan alakította ki a pedagógus a szülőkkel közösen a tanulás napi ritmusát figyelemmel arra, hogy minden családban más napirend szerint volt lehetséges az otthoni oktatás?
  • Hogyan választotta ki a pedagógus a szülőkkel közösen a használt digitális és analóg eszközöket? Hogyan mérte fel a családok digitális lehetőségeit és jártasságát a közös döntés meghozatala előtt?
  • Szükség esetén hogyan oldotta meg, hogy minden, online nem elérhető gyerek szülei is megkapják a szükséges segítséget az otthoni tanuláshoz/tanításhoz?
  • Hogyan segítette azokat a családokat, akiknek a lakáskörülményei nem tették lehetővé, hogy elfogadható körülmények között tanuljanak a gyerekeikkel?
  • Milyen szakmai támogatást nyújtott a pedagógus ahhoz, hogy a nem pedagógus szülő el tudja végezni a tanár munkáját otthon?
  • Hogyan gondoskodott arról, hogy a gyerekek napi iskolához köthető terhelése semmiképpen ne haladja meg a 2-3 órát?
  • Hogyan segítette a családokat abban, hogy a szülők tanterven kívüli, de hasznos tanuláshoz segítsék a gyerekeiket?
  • Hogyan gondoskodott arról, hogy a családok tenni tudjanak a gyerekek lelki és testi egészségéért? Milyen rendszeres szabadban töltött időre vonatkozó tanácsokkal látta el a családokat? Segítette-e a szülőket abban, hogy az időszakot anélkül éljék át, hogy a gyerekekben pánik, félelem alakuljon ki?
  • Hogyan alakították úgy az értékelés rendszerét, hogy azzal ne sértsék a gyerekek jogait (pl. nem kértek fényképes beszámolókat), alkalmazkodjanak a megváltozott helyzethez és a családok nehézségeihez, és a szokottnál is nagyobb mértékben növeljék a gyerekek továbbtanulási esélyeit?

A díjra jelölni ebben az évben csak olyan pedagógusokat lehet, akik a 2019/20-as tanévben aktívan általános vagy középiskolában tanítottak. A jelöléseket október 10-ig a javaslattevő megjelölésével (és elérhetőségéve) és legfeljebb 2 gépelt oldal terjedelmű indoklással az europaiszulok@gmail.com e-mail címre várjuk.

One thought on “Varga Gábor-díj 2020 – különleges kiírás

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s